Vinaora Nivo SliderVinaora Nivo Slider

Wat is een ontslagvergoeding?

Als een werknemer wordt ontslagen door zijn werkgever - door bijvoorbeeld een ingrijpende reorganisatie - dan krijgt de werknemer vaak een ontslagvergoeding mee. De ontslagvergoeding kan worden gezien als een vorm van schadevergoeding voor het mislopen van salaris.

In het bedrijfsleven wordt deze ontslagvergoeding ook wel een de gouden handdruk genoemd. Bij het bedingen en overeenkomen van de hoogte van de gouden handdruk is het verstandig om een professionele arbeidsrechtexpert in te schakelen.

Hoe bepaal je de hoogte van de ontslagvergoeding?

Een drietal mogelijkheden zijn beschikbaar om de hoogte van een ontslagvergoeding te berekenen, te weten:

  • Kantonrechtersformule
  • Suppletiemethode
  • Directe onderhandeling

Hoe wordt de ontslagvergoeding uitbetaald?

Ook wat betreft de manieren van uitbetalen van de ontslagvergoeding zijn er meerdere mogelijkheden, te weten:

  • Netto uitbetalen
  • Stamrechtverzekering
  • Stamrecht B.V.

Mocht u er voor kiezen om de ontslagvergoeding netto uit te laten betalen, dan zal die belast worden via Box 1, met als resultaat dat de belastingdruk kan oplopen tot 52%. Bij een stamrechtverzekering wordt het geld voor langere tijd vastgezet bij een verzekeringsmaatschappij, hetgeen er voor zorgt dat er een behoorlijk belastingvoordeel wordt behaald.

Tenslotte is er de Stamrecht B.V. methode die voor mensen pas gunstig wordt als de ontslagvergoeding de hoogte van 50.000 euro overstijgt.


7 dagen per week bereikbaar. Op werkdagen van 8:00 tot 20:00 uur, op vrijdag tot 18:30 uur en in het weekend van 10.00 tot 16:00 uur.