Vinaora Nivo SliderVinaora Nivo Slider

Het ontslaan van werknemers

Elk bedrijf heeft wel eens te maken met ontslagen, of het nu vrijwillig of noodzakelijk is. Een ontslag kan vanwege verschillende oorzaken plaatsvinden en afhankelijk van de reden gelden er een aantal regels waar de werkgever zich aan zal moeten houden. De verschillende vormen van ontslag zijn:

  • Ontslag met wederzijds goedvinden
  • Ontslag via het UWV WERKbedrijf
  • Ontslag zonder toestemming van het UWV WERKbedrijf
  • Ontslag via de kantonrechter

Hoe gaat een ontslagprocedure in zijn werk?

Er zijn nogal wat regels waar een werkgever zich aan moet houden wil hij een werknemer ontslaan. Al deze regels staan uiteengezet in het arbeidsrecht, een vorm van recht die zich bezighoudt met alles wat er tussen werknemers en werkgevers speelt. Deze vorm van recht beschermt de werknemer tevens tegen ontslag.

Als een werkgever besluit om een werknemer te ontslaan dan zal hij dit via het UWV WERKbedrijf moeten spelen. Hij heeft de toestemming nodig van het UWV WERKbedrijf om een werknemer te kunnen ontslaan dus de eerste stap voor een werkgever is het indienen van een ontslagaanvraag. Hierin dient de werkgever de redenen van ontslag uiteen te zetten en het UWV WERKbedrijf zal aan de hand hiervan een oordeel vellen.

De werknemer heeft natuurlijk alle recht om beroep aan te tekenen tegen het ontslagaanvraag. Uiteindelijk zal het UWV WERKbedrijf beslissen of het ontslag er komt of dat het niet doorgaat.


7 dagen per week bereikbaar. Op werkdagen van 8:00 tot 20:00 uur, op vrijdag tot 18:30 uur en in het weekend van 10.00 tot 16:00 uur.