Vinaora Nivo SliderVinaora Nivo Slider

Ontslagen worden

Wanneer u ontslagen wordt en te maken krijgt met een ontslagvergoeding, moet u bepalen wat uw met deze gouden handdruk gaat doen.

De ontslagvergoeding in één keer laten uitkeren is niet aan te raden: de fiscus zal er met een groot deel vandoor gaan. Een andere optie is om te kiezen voor stamrecht. Kort gezegd is 'stamrecht' het verkrijgen van periodieke uitkeringen uit een ontslagvergoeding.

De stamrechtconstructie is ontstaan uit een vrijstelling in de Wet op Loonbelasting, ook wel stamrechtvrijstelling genoemd.

De stamrechtopties zijn:

  • Stamrecht verzekeren,
  • Stamrecht banksparen
  • en de Stamrecht BV.

De werknemer moet uiteindelijk de ontslagvergoeding storten op de gekozen optie.

Inhoudsplicht werkgever

De werkgever is verplicht om de gouden handdruk vast te houden totdat de werknemer heeft besloten wat deze er mee gaat doen. Zolang de storting nog niet heeft plaatsgevonden, is de werkgever inhoudingsplichtig. Deze wettelijke plicht is belangrijk met het oog op de stortingstermijn. Wanneer de ontslagvergoeding dan uiteindelijk gestort is op de gekozen stamrecht optie, wordt de uitvoerder inhoudingsplichtig voor de belastingen.

Maximale termijn voor gouden handdruk

De ontslagene moet volgens de wet een redelijke termijn krijgen om te beslissen wat deze gaat doen met de ontslagvergoeding. Uiterlijk zes maanden na toekenning van de ontslagvergoeding moet deze zijn gestort. Wanneer dit niet kan zal de ontslagen werknemer aan de belastingdienst duidelijk moeten maken dat er een goede reden is dat er in zijn specifieke geval de termijn verlengd moet worden. De ontslagvergoeding kan wel tijdelijk op een geblokkeerde rekening van een notaris worden gestort. Deze optie wordt vaak gebruikt.

Wanneer de werkgever de gouden handdruk direct op de rekening van de ontslagene stort zonder dat deze dat heeft aangegeven, kan onder de belastingplicht worden uitgekomen.

Een gouden handdruk specialist kan u adviseren over de aanwendmogelijkheden met uw gouden handdruk.


7 dagen per week bereikbaar. Op werkdagen van 8:00 tot 20:00 uur, op vrijdag tot 18:30 uur en in het weekend van 10.00 tot 16:00 uur.